سنسور اکسیژن

 

یکی از نکاتی که امروزه در زمان خرید خودرو توجه مشتریان را به خود جلب میکند؛ میزان مصرف سوخت خودرو است حتی در بعضی از کشورها به دلیل وضع مقررات درباره میزان تولید آلاینده های ناشی از آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.

مصرف سوخت در خودرو به عوامل زیادی وابسته است؛ با این حال یکی از مهمترین نکات درباره مصرف سوخت خودرو میزان نسبت هوا به سوخت خودرو است که میزان مصرف سوخت را نیز مشخص میکند. این نسبت اکسیژن یا هوا به سوخت در خودرو توسط قطعه ای به نام سنسور اکسیژن کنترل و مدیریت میشود.

سنسور اکسیژن یا سنسور لامبدا (Lambda Sensor) :

یک قطعه الکتریکی است که نسبت اکسیژن موجود در مایع یا گاز را اندازه گیری میکند.

این سنسور برای اولین بار در دهه 1960 میلادی توسط شرکت رابرت بوش و تحت نظارت دکتر گونتر باومن ساخته شد. وجود اکسیژن به میزان لازم برای انجام فرایند احتراق و کارکرد صحیح موتور امری حیاتی است و در صورتی که نسبت اکسیژن و سوخت به اندازه کافی نباشد عملکرد موتور خودرو دچار مشکل خواهد شد به همین دلیل است که سنسور اکسیژن را باید یکی از قطعات کوچک اما مهم خودروهای با موتور احتراق داخلی دانست.

حسگر اکسیژن در سیستم اگزوز گازهای خروجی تعبیه شده و به انژکتور و سیستم زمان بندی موتور اجازه میدهد تا به صورت بهینه کار کنند.

عملکرد این سنسور در نهایت به سیستم کنترل میزان آلایندگی هم کمک میکند. سنسور اکسیژن داده های اندازه گیری شده خود را به ECU خودرو ارسال میکند تا این قطعه بتواند نسبت ایذه آل هوا به سوخت را برای عملکرد صحیح موتور تعیین کند.

عدم عملکرد صحیح این سنسور میتواند تاثیر منفی روی میزان آلایندگی و عملکرد موتور داشته باشد.

سنسور اکسیژن در کدام قسمت نصب میشود؟

همانطور که گفته شد ؛ وظیفه این قطعه  اندازه گیری نسبت اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز است. به همین منظور برای بدست آوردن  این سنسور باید سیستم تخلیه دود و کنترل صدا را بررسی نمود.

در بیشتر مواقع ؛ این سنسور نزدیک منیفولد هوا نصب میشود ولی در مواردی نیز این سنسور بر روی لوله های رابط و یا کاتالیست نصب میگردد.

علائم خرابی سنسور اکسیژن:

در شرایطی که  که سنسور اکسیژن به دلایلی نقص عملکرد داشته باشد یا خراب شود؛ کاربر اتومبیل اغلب اوقات با یک کد خطا رو به رو میشود چون ولتاژ ارسالی به ECU خارج از محدوده ی تعریف شده ی پیش فرض خواهد بود ؛ این اتفاق معمولا منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو خواهد شد.

البته گاهی اوقات ممکن است که سنسور اکسیژن به درستی کار نکند اما چون عدد ارسالی در محدوده مجاز تعریف شده قرار دارد چراغ چک روشن نشود؛ دراین حالت بایذ به علائم دیگر مانند افزایش آلاینده های موتور ؛ افزایش میزان سوخت مصرفی خودرو و یا کاهش قدرت موتور توجه کرد و در صورت وجود چنین علائمی سنسور اکسیژن را مورد بررسی قرار داد.

نوسان دور موتور خودرو در حالت ایستا ؛ کندی خودرو در زمان شتاب گیری ؛ ریپ زدن خودرو در زمان کم کردن دنده یا تمایل به خاموش شدن در زمان ترمزگیری نیز میتوانند از نشانه های خرابی سنسور اکسیژن باشند.

با فرسوده شدن و خرابی تدریجی سنسور اکسیژن ؛ سیستم کنترل سوخت نمیتواند واکنش سریعی از خود نشان دهد و سوخت و هوا را به نسبت دقیقی ترکیب کند؛ آلایندگی به حداقل برسد.

بنابراین از آنجایی که سنسور اکسیژن یکی از قطعات مهم در فرایند احتراق موتور و همچنین میزان آلایندگی های خودرو است در نتیجه کیفیت قطعه استفاده شده از اهمیت زیادی برخوردار است.

کالا های باکیفیت را از ما بخواهید

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *